Tur til Rjukan: Hardangervidda, Gvepseborg, Gaustatoppen, Tuddal, Treungen

Sent i går kom vi hjem fra en kjempegøy og barnevennlig tur. Vi teltet to netter i området rundt Rjukan. Første natt i kanten av Hardangervidda nasjonalpark, og andre natten ved et vann i Tuddal på sørøstsiden av Gaustatoppen. Utsikten var så nydelig, at det var håpløst å fange synet på bilder, det må rett og slett oppleves selv… Vi reiste med Krossobanen og Gaustabanen, noe T syntes var kjempegøy! Været var nydelig, sol, men litt vel mye vind, 10 m/sek. Temperaturen lå på ca 5 plussgrader på dagen, og på minussiden på natten.

Dag 1

Etter en 5 timer lang kjøretur, var vi endelig fremme i Rjukan. Da var det ikke bare barna som var leie av å kjøre bil, men begge oss voksne også, for vi var nokså bilsyke etter en svært svingete vei. Opp og ned de bratte fjellsidene ligger veien i sikksakk oppigjennom. Bildet er tatt i fart, så ikke et av de bedre…

Å kjøre inn i Rjukan var en fantastisk vakker opplevelse, med de bratte dalsidene og Gaustatoppen i det fjerne. Allerede før du kommer til sentrum i Rjukan, kommer du til Krossobanen, med gratis parkering. Der startet vi turen, for å raskt komme oss opp alle høydemeterne til foten av Hardangervidda.

Krossobanen er Nord-Europas første to-taus bane, og ble bygget i 1928. Turen tar i underkant av 5 min og koster 150 kr tur/retur for en voksen. Banen ble bygget for at befolkningen i Rjukan skulle kunne komme seg opp i sola i vinterhalvåret. Taubanen har en stigning på nesten 500 meter og går opp til Gvepseborg Panorama Café. Der er det en helt fantastisk utsikt utover både byen og mot Gaustatoppen! Det er virkelig en plass som bør sees om man besøker Rjukan. Men jeg vil anbefale å ta banen opp, for bilveien som går dit er lang. I følge GoogleMaps tar det ca 3 timer å kjøre fra Rjukan.

Langt i det fjerne kan du se parkeringsplassen hvor turen startet.

Til venstre ligger Gvepseborg Panorama Café og til høyre stasjonsbygningen til Krossobanen.

Videre gikk vi mot Helberg hytte som ligger ved Våervatnet. Målet var å komme til et godt fiskevann, men på grunn av trøtte barneføtter, slo vi i stedet teltet opp et lite stykke fra en bekk. Vi slo opp teltet i ly for vinden…trodde vi. Men så fort teltet var kommet opp, snudde vinden. Det blafret og ristet sånn i teltet, at vi voksne lå våkne nesten hele natten. Barna sov derimot søtt gjennom alt levenet.

 

Dag 2

Etter en god frokost i soveposen, gikk vi ned til Gvepseborg og tok Krossobanen ned igjen. Gåturen gikk lekende lett. T nærmest sprang ned, mens han knuste is som hadde lagt seg på sølepyttene i løpet av natten.

Oppe ved Gvepseborg finner du Rjukan klatrepark. Vi hadde lovet T å få klatre litt der på tilbakeveien, så det var enda en grunn for han til å skynde seg ned igjen. Etter å ha prøveklatret litt i bunnen, så vi at det ikke er lov å besøke klatreparken utenom parkens åpningstider…

Videre kjørte vi gjennom sentrum i Rjukan og forbi Gaustatoppen og fant en flott teltplass i Tuddal, rett ved et vann hvor det var mye mindre vind. Der koste vi oss resten av dagen, laget masse god mat og prøvde fiskelykken. Vi poppet blant annet popcorn og bakte brød som vi stekte på stener i bålet. Brødene ble kjempegode og er utrolig enkle å lage!

Hvis det er nokså vindstille eller varmere i været, vil jeg anbefale å telte ved Kvitåvatn ved Gaustablikk. Flottere utsikt får du ikke! Stedet er vel og merke i et hyttefelt, men det vokser så mye trær rundt, at du kan verken se hytter eller folk. Det er også muligheter for kort gåavstand fra bilen, noe som innimellom er veldig deilig når man telter med barn som er lei av å gå og man bærer med seg litt for mye bagasje.

 

Dag 3

Tidlig på morgenen pakket vi sammen og kjørte til Gaustabanen. Ettersom T er rask med å synes at det blir kjedelig å gå og vi måtte reise hjem samme dag, reiste vi med Gaustabanen både opp og ned. Ellers hadde vi tenkt å gå den ene veien, og å ta banen den andre for opplevelsens skyld. Erfaring viser imidlertid at det som får barn til å like å være på tur, er minimalt med slit og å finne på ting som interesserer barna som de ikke gjør til vanlig.

Gaustabanen er en fløybane midt inni fjellet som stod ferdig i 1959. Den ble i utgangspunktet bygget for turisme, men ble etterhvert kun for NATO. Første del av turen er en trikk som kjører 850 meter innover i fjellet, deretter går man over i en kabelbane, som er 1145 meter lang og har en stigning på 40 grader. Hele turen tar 15 min og koster 390 kr tur/retur for en voksen.

På toppen var det den mest fantastiske utsikt jeg har sett! -faktisk kan man se 1/6 av Norge fra toppen! Gradestokken viste -4 og det var noen cm snø. Etter å ha sett seg rundt, tatt masse bilder og kjeftet litt på T som vimset sånn rundt på toppen at han kunne falt ned (skrekk og gru), gikk vi inn på turisthytta og varmet oss. Der solgte de kjempegode, men svindyre vafler. Deretter tok vi banen ned igjen og kjørte hjemover.

dav

Toppunktet på Gaustatoppen ligger 1883 m.o.h. Derfra kan du se så mye som 60 000 km2!

På hjemveien stoppet vi i Treungen i sørenden av Nissedalen og så på jettegrytene. Det viste seg å bli en times lang omvei! -vi som bare hadde tenkt oss en liten rastepause…

 

 

Sy sports-BH/ullundertøy – hvordan kante med tvillingnål

Nok engang er jeg ute på ukjente veier. Denne gangen syr jeg undertøy i ull.

dav

Jeg kan ikke si at jeg har savnet truse og BH i ull, men hører at dette er noe friluftsfolk anbefaler. Så kanskje er det noe man burde være utstyrt med, kanskje ikke. Men for å finne ut det, må jeg jo teste det ut, og da kan jeg like godt sy selv…

 

Stoff og materiell:

Merino interlock 100 % ull

Flat bred strikk.

For sportsbh kan det for eksempel brukes et syntetisk jerseystoff. Det viktigste er at det er elastisk.

Mønster:

For å tegne mønster har jeg brukt en sportsbh, som jeg har tegnet av. Da fester jeg den til matpapir med knapenåler og tegner rundt fremsiden fra sidesøm til sidesøm, og det samme med baksiden.

Etterpå bretter jeg det på midten, og tegner mønsteret symmetrisk.

dav

dav

Det er viktig at skuldersømmene og sidesømmene stemmer overrens på fremstykke og bakstykke:

davdav

Du kan også tegne av eller bruke mønster på en topp, og bare bruke øverste del. Bare pass på å måle godt hvor mye du skal ta bort, og at mønsteret blir lite nok til å sitte helt stramt.

Klipping:

Klipp fremstykke og bakstykke med ca 1 cm sømmonn, unntatt ved halskant og ermåpninger. Der trengs ikke sømmonn. Klipp også en remse på 4 cm bredde til kanting.

Klipp til en strikk som sitter passe stramt, pluss sømmonn.

Vanskelighetsgrad:

Middels til litt vanskelig, alt etter hvilket stoff du velger. Ullstoffet jeg har valgt har feks vært noe av det verre jeg har sydd i. Det lever sitt eget liv og trekker seg unna nåla i ett kjør. Men ved å velge et stoff som er litt fastere og ikke for glatt, er det mye enklere.

Fremgangsmåte:

1. Sy den ene skuldersømmen, rette mot rette. Bruk elastisk søm overalt, ellers vil sømmen ryke ved bruk.

2. Kant halsåpningen. Se nedenfor hvordan man kanter med tvillingnål, hvis du ikke har kantbåndsapparat.

mde

3. Sy den andre skuldersømmen.

4. Kant begge ermåpningene.

5. Sy sidesømmene rette mot rette.

mde

6. Sy strikken sammen til en sirkel. Hvis du legger rette mot vrange blir det mindre klumpete enn rette mot rette.

7. Sy strikken rette mot rette fast på overdelen. Mål hvor midten på strikken er og fest midt foran, og ta skjøten midt bak. Fordel strikken gjevnt rundt resten og fest noen nåler. Sy eventuelt en stikning.

 

Hvordan kante med tvillingnål:

1. Sy fast remsa rette mot rette langs kanten.

dav

Jeg fester den ikke med knappenåler, men mater den inn mens jeg syr. Ved rette strekninger trekker du litt i kantbåndet/ribben, ved buer utover mater du inn stoffet løst rundt buen, ved buer innover, slik det er mange av her, trekker du mer i ribben. Ved krappe svinger må du trekke mye i ribben.

2. Brett remsa rundt kanten, uten å brett kanten.

mde

Fest med mange nåler. Sy med tvillingnål langs kanten.

mde

Lykke til!

 

Konklusjon etter å ha testet ut BHen, er at den er fantastisk behagelig å ha på. Den sitter som støpt og støtter godt nok for meg.

Sy en lavbudsjett ullbukse for frysepinner

Vi planlegger en lengre telttur i høst, og jeg som er en skikkelig frysepinne, bekymrer meg litt for hvordan timene vi ikke er i bevegelse, kommer til å bli. Derfor har jeg hentet frem diverse restestoff og satt igang å sy ullklær til meg selv. Men buksa egner seg like godt som en kosebukse for stunder i sofaen en kjølig vinterkveld.

Jeg er ikke begeistret for fleece, både på grunn av fleecens egenskaper og utslippet av mikroplast ved bruk og vask. Derfor satser vi på ull i familien. Ull er som kjent svært dyrt, og av de litt rimeligere klærne, er stoffet så tynt at man omtrent kan se igjennom det. Disse klærne er kjempegreie til sitt bruk, men ikke varmende nok for meg. Dessverre er det sjeldent mye å spare på å sy ullklær selv. Det begynner etterhvert å bli bedre utvalg av stoff, men meterprisen er ofte høy. Denne buksa derimot, har kun kostet meg 160 kr og er skikkelig tykk og god. Dessuten tar den ikke mer enn 1/2 – 1 time å sy! Her kommer fremgangsmåten:

 

Vanskelighetsgrad:

Enkel – egner seg godt for nybegynneren

Noen detaljer krever litt øvelse for å få fine, feks å få fire sømmer til å møtes i et perfekt kryss. Men med et par godt plasserte nåler, går det som en lek! 

 

Utstyr:

Stoff: Ullfilt fra Stoff og Stil

Sikkerhetsnål

Strikk

+ alt det selvsagte som tråd, knappenåler, saks, symaskin osv

Når jeg tegner mønster, bruker jeg matpapir. Det er passelig gjennomsiktig og lett å tegne på med både blyant og penn.

 

Mønster:

Denne gangen var jeg litt lat, så jeg har brukt et barnemønster fra Ottobre i str 170. Men det er enkelt å tegne mønster selv. Bruk ei bukse eller ullundertøy, brett etter sømmene, legg papir oppå, tegn av.

Jeg hadde litt lite stoff, og har derfor laget en slags høy dobbel vrangbord i bunnen av beina. Litt klumpete med så tykt stoff, men helt sikkert deilig med ekstra varme rundt anklene. 

dav

 

Fremgangsmåte:

1. Sy sammen begge fremstykkene og begge bakstykkene. Jeg bruker overlock-maskin, men det går like fint med en vanlig symaskin. Sy en rettsøm og sikksakk uti kanten.

2. Sy innersømmen på beina. Prøv å få sømmene mellom beina til å stemme overens.

3. Sy sidesømmene på begge sider.

4. Sy eventuelt vrangbord nede på beina som vist på bildene, eller legg opp beina som på neste punkt. Bilde nr.4  viser vrangborden slik den sys og hvordan den blir ferdig brettet.

5. Sy vrangborden fast i buksa. Da bretter du den ferdig, trer den inn nederst i buksebeinet (som fortsatt er på vrangen), og syr i sammen de tre lagene med stoff.

6. Linningen bretter du ned og fester med nåler. Deretter syr du rundt, jeg bruker en kunstig overlocksøm på vanlig symaskin. La det være igjen en 2-3 cm åpning. Tre inn strikk og fest strikkendene sammen med en søm. Sy igjen åpningen.

Det ferdige resultatet (beklager dårlig bilde)

dav

Lykke til!

Hvordan sette opp håret på 10 sekunder uten hjelpemidler

I anledning mitt tidligere innlegg, tenkte jeg å vise fremgangsmåten for å sette opp håret uten strikk eller klemmer av noe slag. Best av alt, metoden tar faktisk bare ti sekunder! Den krever en viss lengde i forhold til tykkelse, men langt ifra så langt hår som jeg har nå. Jeg fikk det til da håret rakk meg til livet. Ved kortere og/eller tynnere hår, må løkka man starter med være mindre. Da bruker du bare et par fingre i stedet for hele hånda. På videoen nedenfor seg du hvordan jeg gjør det.
 
 
video:Video_20180914010136805_by_videoshow

 

Hvordan sy trekk til barnestolen fra IKEA

Mange hjem er nok etterhvert utstyrt med barne-lenestolen Poäng fra IKEA. Den er billig og kjempegrei, men er utstyrt med et utrolig upraktisk og kjedelig trekk, og har ingen andre fargevalg. Så hvorfor ikke sy et eget å få den akkurat som man vil? Det er kjempeenkelt, selv for nybegynneren!

mde

 

Hva trenger du?

– stoff: feks vevd bomull 160 cm (inkludert krymp). Jeg har brukt restestoff og hadde ikke mer enn 100 cm i høyde og 45 i bredde, så har brukt et lerretsstoff på baksiden og har noen ekstra sømmer.

-eventuelt trykknapper 

-og selvfølgelig saks, målbånd, knappenåler, tråd og symaskin…

 

Klipping:

Klipp ut delene som vist på tegningen, 1 cm sømmonn er inkludert.

dav

Etter klipping har jeg følgende deler:

dav

 

Fremgangsmåte:

1. (Kun dersom du har i minste laget med stoff) Sy de tre like stykkene fast i hverandre, langside mot langside, og til slutt i fremsidestoffet.

dav

 

2. Legg opp begge endene på den lange remsa og baksidestoffet. (Jeg bretter inn først 1 cm og deretter 1 cm til.)

3. Brett opp 6 cm i bunnen og fest med nåler i sidene. Brett ned 34 cm i toppen og fest med nåler. Fest midtstykke midt i mellom. Obs: rettsiden inn!

dav

…ikke se på mine skjeve sider. Jeg syr trekket på overlock, så da skjæres det bort mens jeg syr.

4. Sy sidesømmene.

5. Sett eventuelt på trykknapper i puta, slik at den ikke står så mye ut fra stolryggen. 

6. Vreng trekket og putt i puta, og du er ferdig!

mde

Jeg vil anbefale å ha fremsidestoffet 150 cm. Ved å kun bruke et stoff, blir det både enklere og du slipper at kanten på trekket legger seg.

Lykke til!