Hvordan strikke votter uten oppskrift

For små, lekne hender er strikkevotter i ull overlegent mye bedre enn alt annet. De holder hendene varme selv når de er våte. For ekstra varme votter, kan de strikkes en del for store og toves. Dersom du ønker å strikke de i ubehandlet ullgarn, må du regne med at de krymper en god del under bruk. Superwash-garn krymper ikke, men til gjengjeld varmer det ikke fullt så godt. Akryl og polyester bør du styre unna, både med tanke på manglende varmeegenskaper, men også av miljømessige hensyn.

I dagens luke vil jeg dele med dere hvor enkelt votter kan strikkes uten oppskrift, tilpasset hendenes størrelse. Hvis du skal strikke som overraskelse, blir det litt verre å følge denne metoden.

dav

Du trenger:

Garn – et nøste. Jeg bruker et superwash-ullgarn for pinnetykkelse 3,5-4. Jeg har strikket så mange votter nå, som har krympet ned til ettårs størrelse i bruk, at nå blir det superwash.

Strømpepinner – jeg velger å følge den laveste anbefalte pinnetykkelselsen, 3,5 siden jeg ikke vil ha vottene så luftige. Men her må du velge utifra hvor stramt/slakt du strikker. Jeg bruker alltid et halv nummer mindre til vrangbord. Da blir den fast og fin, og ikke slafsete, og vottene sitter godt på hendene.

Oppskrift:

Dette er eksempel på enkle barnehagevotter som skal være raske å strikke. Det går selvfølgelig an å strikke med flere farger, hullmønster eller fletter…

Jeg strikker til en på 4-5 år og skriver hva jeg gjør, og tips til andre størrelser i kursiv. TIPS, prøv vottene med jevne mellomrom, det er den beste måten å finne ut om du har riktig antall masker på pinnene. Skriv også underveis hva du gjør og hvor mye og når du øker og feller, da får du det mye enklere når vott nr 2 skal strikkes.

 

Vrangbord:

Finn ut hvor mange masker du vil legge opp. Jeg ser da på strikkefastheten som er oppgitt på garnet. På mitt står det 23 m på 10 cm, altså 2,3 per cm. Så måler jeg omkretsen rundt håndleddet, og ganger denne med 2,3. Da får du et ca tall å gå utifra. Jeg valgte utifra dette å legge opp 40 masker.

Deretter strikker du vrangbord så langt du synes er passelig. Jeg liker når de er litt lange, så jeg strikker 20 omg (6,5 cm). Vrangborden kan strikkes på mange ulike måter:

1 rett, 1 vrang osv…

1 vridd rett, 1 vrang osv…

2 rett, 2 vrang osv…

Flette over 2 masker, 2 vrange osv….

 

Når vrangborden er ferdig fortsetter du slik med glattstrikk:

1.-3. omg: strikk 1 m, sett et merke for å markere tommelkilen, strikk 2 m og sett et nytt merke. For store barn eller voksne, kan du strikke 2 m, og ha 3 masker mellom merkene, vurder om du må begynne økingen til tommelkilen tidligere dersom garnet er tynt eller størrelsen er stor.

4. omg: øk til tommelkile: øk 1 m ved hvert merke, strikk glattstrikk over resten av omgangen. (Denne gangen er det 2 m mellom økingene, ved neste øking er det 4 m mellom, deretter 6 osv.) Øk hver 3-4 omg, slik at du kan øke jevnt opp til der hvor tommelen begynner og ha passelig med masker. Prøv votten underveis dersom du har muligheten.

Strikk 3-4 omg glattstrikk, og øk på ny. Fortsett til tommelkilen er stor nok, og du kommer opp dit tommelhullet skal være.

 

 

Hvordan lage hull til tommel:

Finn en tråd i kontrastfarge. Strikk denne inn over maskene mellom merkene. Sett maskene deretter tilbake på venstre pinne og strikk de på ny med tråden du strikker vottene med og fortsett med resten av votten.

Strikk til du når rett over lillefingeren før du begynner fellingen.

mde

På bildet over er jeg kommet endel lengre, men bildet viser hvordan det blir seende ut der hvor tommelen skal strikkes.

Felling:

Fell 8 m jevnt fordelt, strikk 2-3 omg, fell 8 m, strikk 2-3 omg. (Gjenta eventuelt en gang til). Strikk deretter 2 rett sammen over hele omgangen. Gjenta neste omgang også. Ryk nå tråden med ca 15 cm lang ende, og sett maskene over på en tråd. Da strikker du maskene og løfter dem av som vanlig. Men i stedet for at du får dem over på høyre pinne, trekker du trådenden gjennom maskene etterhvert som du strikker dem.

Det er lurt å strikke den andre votten med det samme nå, mens du har alt friskt i minne og spare tomlene til slutt. Sett merkene for tommelen på slutten av omgangen for høyre vott.

 

Strikke tommel:

Plukk opp masker for tommel. Da setter du først inn en strikkepinne på hver side av tråden du har strikket inn, før du fjerner tråden og har masker på hver pinne.

mdemde

Øk et par masker i hver ende og strikk de vridd rett første omgang. Da unngår du hull. Hvis det blir for mange masker feller du heller noen etterpå.

Strikk til tommelen er nesten like lang som tommelfingeren, før du feller slik: Strikk 2 masker rett sammen ut omgangen, gjenta en gang til og sett så maskene på en tråd.

 

Spør gjerne dersom noe er uklart.

Sy nisselue med dusk

Juleforberedelser er noe av det koseligste jeg vet om! Denne superenkle nisselua var egentlig en del av en bestilling jeg fikk i høst, men O var så fin i den, at jeg vurderer å sy en til han også.  Dessuten er oppskriften kjempeenkel og rask å sy.

sdr

 

Tegne mønster på nisselua:

Finn ei lue du er fornøyd med. Brett den dobbelt fra midt foran og midt bak, slik at den ligger flatt. Tegn rundt bunnen og opp til der hvor den blir smalere, både foran og bak. Der tegner du en spiss i stedet.

 

Fremgangsmåte:

1. Sy sammen luedelene rette mot rette.

2. Kant rundt og fest på snorer.

3. Lag en dusk av tråd og sy fast.

dav

 

Dusken lager du slik:

1. Surr garn rundt noe av passe størrelse. Jeg bruker kjernen i en tørkerull/toalettpapirrull.

2. Ta garnet av det du har surret det rundt og knytt en tråd stramt gjennom “ringen”.

3. Surr en tråd stramt rundt hele ringen noen ganger nedenfor der du knyttet tråden i punkt 2, og knytt en knute til slutt. Endene setter du på ei nål, og stikker inn i resten av dusken, slik at de kommer ut sammen med de andre trådene.

4. Klipp over trådene i enden, slik at det blir en dusk.

Miljøvennlig og gratis adventskalender til barn

Endelig 1. desember! Både liten og stor har gledet seg lenge. Det er noe helt eget med desember når hverdagen ikke lenger bare består av rutine, men aller mest kos og hygge. Vi er så glade i jul at vi har allerede sunget godnattsanger fra ulike julekalendere siden *kremt* forrige jul…!

Som barn virket adventstiden ueeeeendelig lang, og som voksen er den over på et lite blaff. For å gjøre den litt kortere for barna og for å holde spenningen oppe, er det best å ha noen fine planer.

Siden juletiden flommer over i søtsaker, vil jeg at vi skal prøve å være litt sunnere i adventstiden. Dessuten, jeg får helt hakeslepp av å gå i butikkene og se på julekalendere med søtsaker i. De koster rundt 200 kr. Hvem i alle dager kjøper 24 små godteriting til 200 kr? Glemmer man all fornuft bare fordi det nærmer seg jul? Resten av året sutrer folk over Freia sine sjokolader som koster oppi 50 kr nå….

Vi kunne selvfølgelig kjøpt en julekalender med masse smått dill i stedet, men det er tross alt bare mengder med småting som er gøye akkurat idet luka blir åpnet, og kanskje knapt det. Selv føler jeg at vi har nok som flyter rundt. “Pakkekalender da, med nødvendige ting du likevel hadde kjøpt til barnet..?” -spør du kanskje. Til det svarer jeg: “Ånei du! Pakker får barna når det blir jul!”

Min svigerinne hadde en adventskalender for sin sønn i fjor, som jeg likte kjempegodt. Hun gikk på biblioteket og lånte 24 barnebøker med jul som emne, og pakket dem inn. Hver dag pakket sønnen opp ei ny bok, som de leste sammen. Utrolig koselig, og ikke minst er det gratis! -med unntak av innpakningspapiret da.

Kalenderen jeg har valgt å gi mine barn, skal hjelpe dem å ta vare på verdiene vi har. Å kose oss sammen som familie, mens vi sammen gleder oss til jul. Jeg ønsker også å lære barna opp til å ta vare på miljøet og kaste mindre. I år skal vi ha en aktivitetsjulekalender! Mange av aktivitetene hadde vi gjort uansett, så da slår jeg samtidig to fluer i en smekk.

 

dav

Kalenderen blir selvsagt mest for T, og siden han ikke kan lese, så tegner jeg små illustrasjoner på hver lapp som viser hva vi skal gjøre hver dag frem mot jul. Da blir det samtidig spennende å se om han klarer å gjette hva det er. Jeg tar utgangspunkt i oppsettet fra Casa Kaos og LOOP , men redigerer bort all teksten deres og finner på egne ting i alle lukene. Kalenderen er skrevet ut på IKEA sitt tegnepapir, men her duger alt.

Eksempler på aktiviteter:

Gå på tur i skogen og grille

Gå til byen og se på julegrantenning og høre korpsene spille

Julemarked

Lage julepynt/julekort

Gå i svømmehallen/kino/bowling/biblioteket

Overnattingsbesøk

Spise julegrøt

Gå på en lekeplass

Hugge juletre

Pynte til jul

Bake lussekatter/julekaker

 

dav