Hvordan sy hårbånd med sløyfe til baby og småbarn

Hva er vel søtere enn et lite barnehode pyntet med et nusselig hårbånd som matcher klærne..? Dessuten er det en glimrende måte å bli kvitt litt restestoff, det er kjempeenkelt og blir vel så fint som kjøpt! Jeg tenkte at jeg skulle vise hvordan du enkelt kan sy et selv, samt dele mønster med dere. 

dav

Stoff:

Vevd bomull – jeg foretrekker vevd bomull eller et annet fast stoff til denne varianten. Dersom du syr i jersey eller et stoff med stretch, trenger du ikke å tre inn strikk, da hårbåndet blir tøyelig nok i seg selv.

Mønster:

For å finne lengden på hårbandet, kan du enten måle barnets hodeomkrets, eller du kan gå utifra tabellen nedenfor. Det blir mest nøyaktig å måle, ettersom barn varierer en del i hodestørrelse, og størrelsestabellene det samme.

Alder Nyfødt 1 mnd 2-4 mnd 6 mnd 9 mnd 12 mnd  18 mnd
Hodeomkrets i cm 36 38 40-42 44 46 47 49

Hvis du tar hodeomkretsen og legger til 10 cm, har du lengden på hårbåndet.

Deretter tar du ønsket bredde og dobler (siden hårbåndet skal være dobbelt), legger til sømmonn på ca 1 cm på begge sider (altså 2 cm). Jeg synes 6 cm er passelig, da blir hårbåndet 2 cm bredt. 

Til slutt trenger du to små kvadrater til sløyfe og en liten remse for knytting rundt sløyfa. Størrelsen på kvadratene blir veldig smak og behag, selv har jeg kuttet stoffbiter på 7×7 cm.

Utstyr:

Stoff

Sikkerhetsnål

Flat strikk – bredde 1-2 cm

Strykejern

Eventuelt vlieselin og bånd

 

Fremgangsmåte hårbånd:

1. Sy en rettsøm 1 cm fra kanten, langs langsiden på remsa. Sy deretter sikksakk, eller bruk coverlock. 

dav

2. Vreng remsa ved hjelp av en sikkerhetsnål. Da fester du en sikkerhetsnål i enden på remsa, og putter den inni, og dytter den hele veien gjennom til andre siden på remsa.

dav

3. Stryk hårbåndet flatt, og legg det slik at sømmen kommer midt på baksiden. 

4. Sy en stikning et par mm fra kanten på begge sider, langs hele hårbåndet. (Dersom du ikke ønsker dette, går det fint an å hoppe over dette punktet.)

dav

3. Tre en strikk gjennom remsa, og dra strikken nesten helt igjennom, slik at strikken kun ligger inni den tøyelige delen av hårbåndet. Fest den med en nål, slik at den ikke glir lenger ut eller inn, og sy en søm tvers over.

(For å finne ut hvor strikken skal være, må du først tenke ut hvor stor del av båndet som skal være tøyelig. Jeg synes 10 cm er passelig. Deretter må du legge til de 10 cm med ekstra lengde, og ca 5 cm til, slik at hårbåndet sitter litt stramt på hodet. Da blir det 25 cm av båndet som skal ha strikk inni seg. Deretter strammer du strikken, slik at lengden blir 10 cm og hårbåndet blir rynkete i enden.)

4. Til slutt legger du hårbåndets ender rette mot rette og syr en rettsøm og sikksakk eller overlock tvers over. Så bretter du enden til sides og fester den med en rettsøm.

dav

 

Fremgangsmåte sløyfe:

1-2. Ved ønske om ei litt tykkere sløyfe begynner du med å stryke et lag vlieselin til det ene kvadratet

3. Legg kvadratene rette mot rette og sy rundt alle fire sidene.

4. Klipp et hull i midten, stort nok til å vrenge sløyfa.

5. Klipp av spissene på alle hjørnene.

6. Knytt et bånd eller en stoffremse rundt.

7. Sy sløyfa fast i hårbåndet for hånd.

 

dav

Lykke til!